Pedoman Tata Kerja BPMIGAS 007/PTK/VI/2004

May 6, 2008 by  

Artikel ini ada pada kategori Pengadaan - Pengadaan Barang Jasa

Dari kiriman sebuah list, saya mendapatkan informasi tentang dibutuhkannya seorang karyawan di perusahaan minyak untuk posisi sebagai “procurement officer”, dimana salah satu persyaratannya adalah harus mengerti tentang PTK 007, Jadi penasaran… apaan sih ptk 007 itu, kalau yg saya tahu sih 007 itu bond… james bond ๐Ÿ™‚

Akhirnya tanya mr google, ketemu home page BPMIGAS (BADAN PELAKSANA KEGIATAN USAHA HULU MINYAK DAN GAS BUMI) dapat juga si 007, ternyata PKT 007 itu adalah Pedoman Tata Kerja BP MIGAS 007/PTK/VI/2004 baru baca-baca sedikit sih… (kalau mau lihat klik link ini) dari baca-baca sekilas tersebut, ada ada satu hal yang menarik yaitu tentang unsur kepanitiaan, dalam PTK 007 BAB I point F nomor 2, disebutkan bahwa:

Panitia Pengadaan beranggotakan sekurang-kurangnya 5 orang dan harus gasal, terdiri dari:

1. Ketua
2. Fungsi Pengadaan sbg Sekretaris
3. Fungsi Hukum
4. Fungsi Perencana Pekerjaan
dan ditambah minimal 1 orang dari unsur:
1. Fungsi Keuangan
2. Fungsi Pengguna
3. Tenaga-tenaga ahli dari fungsi teknis terkait.

Dari komposisi di atas, menurut saya ini merupakan pengembangan yang sangat baik sekali dari keppres 80/2003 dan semua perubahannya. Meskipun dalam keppres tidak diatur secara rinci, namun dengan pengaturan seperti tersebut diatas maka sebuah tim kepanitiaan akan sangat kuat sekali. Semua komponen penting dalam proses pengadaan sudah ter-cover.
Mulai dari fungsi ketua sebagai “komandan” lelang, kemudian sekretaris yang membantu komandan dalam hal administrasi pelelangan, kemudian pemain hukum yg mengerti ttg peraturan dan perundangan apabila ada hal-hal dalam pelelangan yang melebar ke masalah hukum, kemudian seorang teknis/perencana untuk membantu dan menjaga agar penawaran tetap dalam koridor teknis yang telah ditetapkan, plus minimal satu orang dari unsur keuangan atau pengguna atau teknis lainnya sebagai pelangkap tim panitia.

Sempurna… kalau kata Andra and the backbond mah ๐Ÿ™‚ , mungkin meskipun belum ada aturannya tetapi untuk kesempurnaan proses pelelangan akan lebih baik apabila ada suatu pelelangan di dinas/instansi pemerintah boleh juga kalau unsur-unsur panitianya meng-adopt dari PKT 007… bagaimana bos, setuju?!

Ini adalah blog versi lama heldi.net , untuk upate bira pengadaan treabaru Silakan kunjungi blog terbaru di www.heldi.net
Share
Blog ini adalah versi lama dari heldi.net, silahkan kunjungi Blog baru di www.heldi.web.id

Comments

14 Responses to “Pedoman Tata Kerja BPMIGAS 007/PTK/VI/2004”
  1. Every after inside a although we select blogs that we read. Listed below would be the latest internet sites that we decide on

  2. usually posts some very fascinating stuff like this. If you are new to this site

  3. that will be the end of this report. Right here you?ll obtain some web sites that we believe you?ll value, just click the hyperlinks over

  4. the time to read or take a look at the content material or internet sites we have linked to beneath the

  5. sbobet bola says:

    we came across a cool website that you just could possibly enjoy. Take a appear in case you want

  6. we came across a cool web page that you may love. Take a search for those who want

  7. please check out the internet sites we stick to, like this one, because it represents our picks through the web

  8. oral sex says:

    Here is a great Blog You may Come across Exciting that we Encourage You

  9. below you will uncover the link to some internet sites that we feel you must visit

  10. domino qq says:

    Every when inside a even though we select blogs that we read. Listed beneath are the newest websites that we opt for

  11. podcast says:

    the time to read or check out the subject material or internet sites we’ve linked to beneath the

  12. although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we feel they are truly really worth a go via, so have a look

  13. usually posts some extremely fascinating stuff like this. If you?re new to this site

  14. tinyurl.com says:

    This is really interesting, You are a very skilled blogger.
    I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post.
    Also, I’ve shared your site in my social networks!

  15. Sites of interest we have a link to

  16. bdsm bondage says:

    Sites of interest we have a link to

  17. What a information of un-ambiguity and preserveness of precious knowledge on the topic of unpredicted emotions.

  18. Yes! Finally something about quest bars cheap.

  19. Google says:

    The facts talked about in the report are several of the most beneficial accessible.

  20. It’s actually a cool and useful piece of info.
    I am happy that you just shared this helpful information with us.

    Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  21. I think this is one of the most important info
    for me. And i am glad reading your article.
    But wanna remark on few general things, The web site style is
    great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  22. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
    It’s a very easy on the eyes which makes it much more
    enjoyable for me to come here and visit more often.
    Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

  23. This is a topic which is close to my heart… Many thanks!
    Exactly where are your contact details though?

  24. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number
    of websites for about a year and am nervous about
    switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net.
    Is there a way I can import all my wordpress content into it?
    Any help would be greatly appreciated!

  25. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
    I’m not sure why but I think its a linking issue.
    I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

  26. Hi would you mind letting me know which webhost you’re using?
    I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this
    blog loads a lot faster then most. Can you recommend
    a good internet hosting provider at a fair price? Many thanks, I appreciate it!

  27. I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this site
    is actually good.

  28. Wow, that’s what I was seeking for, what a material!
    present here at this blog, thanks admin of this site.

  29. Hi my loved one! I wish to say that this post is awesome, nice written and
    include almost all vital infos. I would like to
    see extra posts like this .

  30. I was able to find good advice from your blog posts.

  31. Someone essentially assist to make severely articles I would state.
    This is the very first time I frequented your web page and up to now?
    I surprised with the analysis you made to create this actual submit amazing.
    Great task!

  32. At this time I am going to do my breakfast, when having
    my breakfast coming yet again to read other news.

  33. hi!,I really like your writing very much! proportion we keep
    in touch extra about your post on AOL? I need a specialist in this space to resolve my
    problem. Maybe that is you! Looking forward to peer you.

  34. What’s up, always i used to check website posts here early
    in the daylight, because i like to find out more and more.

  35. g says:

    I was able to find good advice from your content.

  36. g says:

    Just desire to say your article is as surprising.
    The clarity on your submit is just spectacular and that i could
    suppose you are a professional in this subject. Fine with your permission let
    me to grab your RSS feed to keep updated with drawing close post.
    Thank you a million and please continue the enjoyable work.

  37. g says:

    It’s really very complicated in this busy life to listen news on TV, therefore I simply use world wide web for that reason, and get the hottest
    news.

  38. g says:

    Just want to say your article is as surprising. The clearness in your post is just cool and i could assume you’re an expert on this subject.

    Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming
    post. Thanks a million and please keep up
    the rewarding work.

  39. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the
    book in it or something. I think that you can do with some pics
    to drive the message home a bit, but instead of that,
    this is great blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  40. wonderful post, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not understand this.
    You should proceed your writing. I’m sure, you have a huge
    readers’ base already!

  41. I’m not sure exactly why but this web site is loading extremely slow for me.
    Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
    I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  42. g says:

    I think the admin of this web site is actually working hard in support of his
    web page, for the reason that here every material is quality based data.

  43. g says:

    This paragraph is genuinely a good one it helps new
    web viewers, who are wishing in favor of blogging.

  44. g says:

    At this time I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming over again to read other news.

  45. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked
    submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not
    writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog!

  46. These are really fantastic ideas in concerning blogging.

    You have touched some nice things here. Any way keep up
    wrinting.

  47. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to
    get that “perfect balance” between user friendliness and visual
    appeal. I must say you have done a great job
    with this. Also, the blog loads super quick for me on Internet explorer.
    Excellent Blog!

  48. Awesome! Its genuinely remarkable paragraph, I have got much clear idea regarding from this paragraph.

  49. gamefly says:

    Thanks for finally talking about > Pengadaan Barang/Jasa, Cerita ttg Kota Bogor, PNS online < Loved it!

  50. gamefly says:

    Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the
    web the easiest thing to be aware of. I say to you,
    I definitely get annoyed while people think about worries that they just don’t know about.
    You managed to hit the nail upon the top and
    also defined out the whole thing without having side-effects
    , people can take a signal. Will probably be back to get more.
    Thanks

  51. gamefly says:

    Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due
    to no data backup. Do you have any methods to protect against hackers?

  52. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening
    in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads
    up! Other then that, superb blog!

  53. They mainly put their efforts in making space at the page by
    designing locations of everything, including navigation bars, search box and all.

    There is absolutely no point in finding one of the great
    London Accountants only to find that they are actually too far away from your
    place of business to be accessible. This means that all of the
    content that your users can see, including buttons, menus and clickable links will be index-able.

  54. You really make it seem so easy with your presentation however I to
    find this matter to be actually something which
    I feel I would never understand. It seems too complex and
    very wide for me. I’m taking a look ahead on your subsequent publish, I
    will attempt to get the hang of it!

  55. trims artikel nya sangat bermanfaat.

  56. jakaria says:

    Saya ingin bertanya tentang bidang/ sub pekerjaan A.01.04(Peralatan/suku cadang boiler, mesin, turbin, pembangkit listrik, pompa dan kompressor) itu detailnya bisa dilihat dimana ya(persyaratan, sertifikasi dll)?dan apakah harus ada sertifikasinya?
    terima kasih

  57. Imam Agung says:

    Pak kosasih,

    untuk mendapatkan sertifikAT tkdn bisa menghubungi PT.SUCOFINDO (Persero). dengan Bapak Yeyeh AD. 021.7983666 EXT 2301. Perusahaan kami telah melakukan verifikasi berbagai macam sektor industri. perlu saya pertegas lagi bahwa TKDN yang berhubungan dengan lelang adalah TKDN 11.

  58. kosasih says:

    pa, tlg donk di kasih tahu berapa dana max-min unk perusahaan besar,menengah&kecil dalam PTK 007nya bp migas & unk mendapatkan certificat TKDN bagaimana?

  59. Fika says:

    Pak Heldi, salam kenal.
    Arikelnya menarik sekali pak, jd menambah keingin tauan saya lbh dlm tentang PTK 007.
    Yg saya dengar, PTK 007 ada revisinya ya pak?
    revisi tentang apa ya pak?
    thanks

    • heldi says:

      @Fika

      Waduh selama ini sebenarnya saya tidak berkecimpung dalam PTK 007, saya hanya sekedar sedikit membaca dan mengaguminya saja ๐Ÿ™‚ Soalnya aturan main di PerMigasan ternyata cukup ketat juga, patut ditiru oleh instansi lainnya.
      Kalau ada hal-hal baru kita sharing aja ya…
      Terima kasih sudah berkunjung
      heldi

    • Ivan says:

      PTK 007 ada revisi tahun 2009

  60. putri says:

    ada PTK 007 versi bahasa inggrisnya? saya cari di google, hanya dapat buku 1 nya sedangkan saya perlu sekali untuk buku 2… ada yg bisa membantu? harap email… thx bgt2

  61. heldi says:

    salam kenal juga mas Dody, waduh sayang sekali, bulan kemarin saya kena musibah, notebook saya partisinya kena, jadi hilang semua data-data ๐Ÿ™ harus dicari dulu nih ๐Ÿ™‚
    tanya mister google aja deh, kalau udah dapet kirim ke saya juga yah… nah ๐Ÿ™‚

  62. Dodi Adi says:

    Salam kenal Pak Heldy..

    Wah sama pak.. Sekarang saya juga sedang penasaran tentang PTK 007 Certification..
    Karena dimana2 ada lowongan yang mengenai procurement atau purchasing banyak yang mensyaratkan ‘posses PTK 007 Certification’..

    Kalo boleh saya dikirim dokumen tersebut.. Karena link yang bapak tulis tidak dapat di access..

    Terima kasih..

  63. reihanu says:

    dalam aturan terdahulu, susunan panitia pengadaan seperti itu pernah diatur dalam kepmendagri Nomor 152 tahun 2004 dengan tambahan wakil ketua, ketua dari asisten yang membidangi, ketua dari kepala biro/bagian pengadaan, posisi lainnya sama. tapi sejak terbitnya Permendagri Nomor 17 tahun 2007 yang menggantikan aturan 152/2004 maka hal itu tidak berlakuk lagi. lagipula aturan sertifikasi pengadaan telah menggugurkan semua itu:-) tapi bagus juga jika kita punya inisiatif sendiri untuk membentuk tim pengadaan seperti itu

  64. heldi says:

    @iin:
    kita sama2 belajar aja deh ๐Ÿ™‚
    btw iin kerja dimana? tq

  65. iin says:

    aslm, wah pak heldy lengkap sekali ya berita dan peraturan yang ditampilkan dalam home page bapak (maaf saya masih agak gaptek istilah dunia net). saya jadi tambah pengetahuan dengan membaca home page tersebut. kalau suatu saat nanti saya ada pertanyaan, boleh ya pak saya bertanya? terima kasih.

Komentar Anda... Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!

You must be logged in to post a comment.