Persiapan ke luar negeri (Berlin – Jeman)

April 20, 2015 by  

Artikel ini ada pada kategori Pengadaan - Curhat PNS online

Persiapan ke luar negeri (Berlin – Jeman)

Tanggal 14 april 2015 saya memperoleh kesempatan untuk pergi ke luar negeri, ya itupun menggantikan teman yang seharus nya berangkat, tapi karena sesuatu hal dan hal lainnya tersebut maka beliau tidak bisa berangkat, maka jadilah saya yang berangkat. Jadi bukan karena hebat atau bagaimana ya bisa ke luar negeri, inimah sekedar pemain pengganti sajah ya. Ya ada yang rejekinya baru sampai ditawarkan dan ada yang rejekinya berangkat, seperti kalau dalam bidang per JP an atau ngajar dalam bulan bulan terakhir ini, ya ada yang rejekinya dapat banyak undangan, sedangkan rejeki ngajar nya memang untuk yang lainnya ya, banyak yang ngundang ngajar tapi ya memang rejekinya baru sampai undangan, yang ngajar ya orang lain… Ya sudah nikmati saja jadi jalan rejeki bagi yang lain… ya Alhamdullilah masih bisa jadi jalan rejeki ya, sehingga dari hati yang paling dalam saya ucapkan terima kasih kepada para pihak yang telah menjadi jalan rejeki sehingga bisa berangkat ke Berlin… Semoga Alloh SWT membalas jauh melebihi.

berlinOke dalam postingan ini saya akan sedikit sharing tentang apa saja yang harus dipersipkan untuk pergi ke luar, ya maklumlah baru pertama kali go abroad, siapa tahu ada yang bernasib sama, mudah mudahan bisa sedikit banyak membantu dalam persiapannya. Imi adalah beberapa hal yang harus dipersiapkan untuk pergi ke liar negeri, atau dari pengalaman kemarin mau berangkat ke berlin, ini adalah beberapa hal yang saya persiapkan:

1. Pakaian
Cek di google kira kira selama kita berada di negara yang akan dikujungi suhu udara dan kondisi cuacanya bagaimana? Saya cek di berlin suhu akan mencapai 10 derajat celcius dan mau masuk musim semi. Sehingga tentunya harus membawa pakaian yang dapat menahan hawa dingin yang mungkin bisa lebih dingin dari ciater atau gunung tangkuban parahu nya. Mau nyari yang murah? Ya solusinya ke Factory Outlet, banyak tuh di jalan pajajaran Bogor, tinggal parkir di satu FO, tinggal dikunjungi satu per satu sampai ketemu pakaian yang susuai.
Di Fatory Outlet bogor, harga jaket yang lumayan tebal dan ukuran besar tersedia banyak sekali, dengan kisaran harga antara 500ribu sd satu jutaan, itu untuk jaket jaket tebal yang mungkin lebih cocok digunakan pada musim dingin. Sedangkan jaket jaket yang ketebalan sedang ada di kisaran harga 200ribu sd 500 ribuan, begitu pula dengan sweater nya, banyak beragam pilihan dengan model yang tidak kalah, bahkan bisa lebih bagus dari padi belanja di jerman ya 🙂 karena termyata toko toko pakaian di Jerman banyak juga yang isinya made ini indonesia, ya mending di factory outlet aja atuh. Jangan belanja baju di jerman, kualitas sama bahkan lebih baik di fo indonesia, dengan harga yang jauh lebih murah!
Nah ini baru pakaian untuk jalan jalan, selanjutnya menyesuaikan dengan acara yang akan diikuti, kita juga harus mempersiapkan pakaian yang sesuai dengan acaranya. Kemarin acara yang diikuti adalah seminar tentang audit pengadaan di EC dengan gaya pakaian “casual bisnis”, segera search pidture di google image apa itu casual bisnis, ya istilah kita mah sopan dan rapih aja kali ya. Saya memutuskan untuk menggunakan kemeja dan jas tanpa dasi. Nyari factory outlet kemeja kemeja besar, ada memang… Tetapi modelnya kebanyakan model santai. Akhirnya dapat di mall botani square… Tekor bandar deh karena harus membeli beberapa kemeja merk Arrow 🙂 plus beli tas besarnya juga… Halah tekor bandar lagi nih…

2. Passport dan Visa
Karena kita menggunakan pasport dinas atau passport biru, maka pengurusannya dilakukan melalui kementerian luar negeri. Ya di kantor masing masing pasti ada lah yang biasa ngurus ngurusin dokumen ini. Terima kasih mas Kus LKPP yang sudah membantu pengurusan surat surat nya. Pengurusan passport dinas/biru ternyata lebih cepat dari passport hijau. Dalam pengurusan visa nya pun, untuk bisa dengan passport biru tidak perlu melakukan appointment terlebih dahulu via website nya kedubes jerman, tapi langsung saja datang ke kedubes, dan bahkan antrian passport biru didahulukan dari pada passport hijau. Sebaiknya datang sebelum jam 7 pagi ke kedubes, agar tidak banyak antriannya, dan tolong di cek lagi apa persyaratan pembuatan visa, karena petugas disana tegas, kalau kurang satu saja persyaratan yang disuruh melengkapi dulu.
So urus passport dulu ke imigrasi, isi formulirnya, siapkan photo yang 80% wajah saja, ini contohnya…

3. Obat obatan dan makanan makanan ringan
Nah ini hal kecil tapi penting juga ya, jangan sampai seperti teman saya, sampai tiga hari perutnya kukurubukan teu puguh masih belum dapat solusinya bagaimana 🙂
Ya kalau saya sih seperti biasalah bawa obat masuk angin fresh care, obat flu, dan obat sakit gigi (takut kambuh), ya standar penyakit orang kampung lah; komplikasi masuk angin, flu dan menwa plus nyeri huntu 🙂 cuman ya karena lupa bawa obat mencret, saya tidak bisa menolong teman saya. Oh iya kalau kita ada teman di luar negeri dan berencana ketemu, sebaiknya bawa obat atau makanan ringan seperti indomie atau makanan lainnya khas indonesia jangan bawa se upil se upil, ngapapa bawa banyak juga, nanti sisanya biar ditinggal buat teman kita itu loh. Itu pesan dari pa Adha, teman kami yang sedang tinggal di Jerman. Dan jangan lupa ditanyakan juga siapa tahu ada pesanan khusus dari indonesia, seperti salonpas, batere bb, rendang dsb lah. Hatur nuhun pa Adha dan rekan rekan di KBRI jerman yang telah banyak membantu mulai dari kedatangan sampai selesai acaranya. Hatur nuhun pisan semoga Alloh SWT membalas dengan rejeki dunia akhirat yang berlimpah ya… Aamiin…

4. Kondisi badan/kesehatan

Ya sehat adalah modal utama, sehingga sebaiknya agar bisa menikmati perjalanan kita ke luar negeri sebaiknya kita menyiapkan stamina dan kesehatan kita juga. Karena nanti di jamin tiap hari akan “jet leg” alias ada jet di kaki kita, tiap hari jalan jalan, dengan suhu udara yang minim, makanan yang tarariis dijamin jet leg 🙂 kalau stamina kita tidak menunjang, udah deh masuk angin, cape, dsb. Ya minimal joging joging lah setiap hari sebelum keberangkatan.

5. Siapkan segalanya dengan matang
Itu adalah pesan dari bos saya, beberapa hari sebelum keberangkatan, pa Deputi berpesan agar mempersiapkan segala sesuatunya dengan lengkap. Mulai dari persiapan materi acara, sampai dengan mau jalan jalan kemana saja ketika sore selesai acara, harus sudah dipersiapkan dengan lengkap kayanya. Salah satu tools yang cukup handal adalah pemakaian apps peta offline, agar tidak tersesat di jalan dan tidak bergantung pada wifi juga. Begitu pula aplikasi berlin city map yang berisi obyek obyek yang wajin dikunjungi di berlin. Berikut adalah dua aplikasi yang cukup handal saya pakai untuk jalan jalan dan mudah mudahan dapat berguna juga bagi teman teman yang pemula seperti saya ini;
– map.me
– berlin city map

Untuk sementara ini dulu ua, nanti dilengkapi link link untuk pendaftaran passport, visa serta aplikasinya, ini mah nulis sampil nunggu jemputan ke rumah ya.
Walau sederhana mudah mudahan ada manfaatnya, ya kalau yang sudah sering go abroad mah, minta tolong dilengkapi saja ya, kalau kalau ada tips lainnya yang masih kurang, hatur nuhun dan salam hujan dari bogor.

Ini adalah blog versi lama heldi.net , untuk upate bira pengadaan treabaru Silakan kunjungi blog terbaru di www.heldi.net
Share
Blog ini adalah versi lama dari heldi.net, silahkan kunjungi Blog baru di www.heldi.web.id

Comments

One Response to “Persiapan ke luar negeri (Berlin – Jeman)”
  1. just beneath, are numerous entirely not connected web-sites to ours, nonetheless, they’re surely worth going over

  2. the time to study or pay a visit to the subject material or sites we’ve linked to below the

  3. singularity offers premium & free undetected csgo cheats with predefined configs that are updated frequently with 24/7 support.

  4. although internet websites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re really worth a go as a result of, so have a look

  5. here are some links to web sites that we link to mainly because we believe they’re really worth visiting

  6. that may be the finish of this write-up. Here you?ll come across some web-sites that we feel you will value, just click the links over

  7. The information and facts mentioned inside the write-up are a number of the top obtainable

  8. the time to study or take a look at the subject material or web-sites we have linked to below the

  9. we prefer to honor many other web websites around the web, even if they aren?t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out

  10. Explore electronic resources for free, thousands of eBooks, accounting eBooks, business eBooks, Marketing eBooks, Accounting eBooks, Banking eBooks, Design eBooks, Customers eBooks, Travel and Tourism eBooks? and more

  11. The data mentioned in the article are some of the top readily available

  12. below you will come across the link to some web sites that we think it is best to visit

  13. Hey, how’s it going?

    I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

    In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the capital of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

    Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

    Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

    More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

    “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

    Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

    Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it. Revelation 13:11-18 tells us that a false prophet will arise on the world scene doing miracles before men, deceiving them to receive this Mark. Do not be deceived! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

    “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

    People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

    Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible truly is the word of God!

    If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

    “EITHER HUMAN INTELLIGENCE ULTIMATELY OWES ITS ORIGIN TO MINDLESS MATTER OR THERE IS A CREATOR…” – JOHN LENNOX

    We all know God exists. Why? Because without Him, we couldn’t prove anything at all. Do we live our lives as if we cannot know anything? No. So why is God necessary? In order to know anything for certain, you would have to know everything, or have revelation from somebody who does. Who is capable of knowing everything? God. So to know anything, you would have to be God, or know God.

    A worldview without God cannot account for the uniformity and intelligibility of nature. And why is it that we can even reason that God is the best explanation for this if there is no God? We are given reason to know or reject God, but never to know that He does not exist.

    It has been calculated by Roger Penrose that the odds of the initial conditions for the big bang to produce the universe that we see to be a number so big, that we could put a zero on every particle in the universe, and even that would not be enough to use every zero. What are the odds that God created the universe? Odds are no such thing. Who of you would gamble your life on one coin flip?

    Is there evidence that the Bible is the truth? Yes. Did you know that the creation accounts listed in the book of Genesis are not only all correct, but are also in the correct chronological order? That the Bible doesn’t say the Earth was formed in six 24-hour days but rather six long but finite periods of time? That the Bible makes 10 times more creation claims than all major “holy” books combined with no contradictions, while these other books have errors in them? The Bible stood alone by concurring with the big bang saying, “In the beginning God created the heaven and the earth” (Genesis 1:1); and says our universe is expanding, thousands of years before scientists discovered these things. Watch a potential life-changing video on the front page of http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM with Astronomer(PhD) Hugh Ross explaining all these facts based on published scientific data. He has authored many books, backed even by atheist scientists.

    Jesus came to pay a debt that we could not; to be our legal justifier to reconcile us back to a Holy God; only if we are willing to receive Him: “For the wages of sin is death…” (Romans 6:23).

    God so loved the world that He gave us His only begotten son, so that whoever believes in Him, through faith, shall not perish, but have everlasting life. Jesus says if we wish to enter into life to keep the commands! The two greatest commands are to love God with all your heart, soul, strength, and mind; and your neighbor as yourself. All the law hang on these commands. We must be born of and lead by the Holy Spirit, to be called children of God, to inherit the kingdom. If we are willing to humble ourselves in prayer to Jesus, to confess and forsake our sins, He is willing to give the Holy Spirit to those who keep asking of Him; giving us a new heart, leading us into all truth!

    Jesus came to free us from the bondage of sin. The everlasting fire was prepared for the devil and his angels due to disobedience to God’s law. If we do the same, what makes us any different than the devil? Jesus says unless we repent, we shall perish. For sin is the transgression of the law. We must walk in the Spirit so we may not fulfill the lusts of the flesh, being hatred, fornication, drunkenness and the like. Whoever practices such things will not inherit the kingdom (Galatians 5:16-26). If we sin, we may come before Jesus to ask for forgiveness (1 John 2:1-2). Evil thoughts are not sins, but rather temptations. It is not until these thoughts conceive and give birth by our own desires that they become sin (James 1:12-15). When we sin, we become in the likeness of the devil’s image, for he who sins is of the devil (1 John 3:8); but if we obey Jesus, in the image of God. For without holiness, we shall not see the Lord (Hebrews 12:14).

    The oldest religion in the world is holiness through faith (James 1:27). What religion did Adam and Eve follow before the fall? Jesus, Who became the last Adam, what religion does He follow? Is He not holy? He never told us to follow the rituals and traditions of man but to take up our cross and follow Him (Luke 9:23). There are many false doctrines being taught leading people astray. This is why we need the Holy Spirit for discernment. Unlike religion, holiness cannot be created. It is given to us from above by the baptism of the Spirit. Jesus is more than a religion; He is about having a personal relationship with the Father. Start by reading the Gospel of Matthew, to hear the words of God, to know His character and commandments. Follow and obey Jesus, for He is the way, the truth, and the life!

  14. Google says:

    Usually posts some really exciting stuff like this. If you are new to this site.

  15. Hi there, I discovered your website by way of Google at the same time as looking for a similar topic, your site got here
    up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

    Hello there, just became alert to your weblog thru Google,
    and located that it is truly informative. I am gonna be careful for brussels.

    I will be grateful if you happen to continue
    this in future. Numerous other people might be benefited
    out of your writing. Cheers!

  16. Amazing! Its truly amazing post, I have got much clear idea concerning from this paragraph.

  17. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand.
    It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post,
    I’ll try to get the hang of it!

  18. I wanted to thank you for this very good read!!
    I certainly loved every little bit of it.

    I have you book-marked to look at new stuff you post…

  19. This page truly has all the information and facts I needed about this subject and
    didn’t know who to ask.

  20. Someone essentially help to make significantly posts I might state.
    This is the first time I frequented your website page and so far?

    I surprised with the analysis you made to make this actual post amazing.

    Wonderful process!

  21. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your
    weblog and check again here regularly. I
    am quite sure I will learn a lot of new stuff right here!
    Good luck for the next!

  22. gamefly says:

    Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different subject
    but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

  23. Just desire to say your article is as astounding.
    The clarity in your post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject.
    Fine with your permission let me to grab your
    feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

  24. agus says:

    thanks informasinya mas

Komentar Anda... Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!

You must be logged in to post a comment.